Jak na správné praní - tipy a rady jak si nezničit oblíbené kousky


Často se setkávám s problémy, jak správně o oblečení pečovat. Aby naše oblíbené kousky, které nosíme denně, vydržely čisté a vypadaly jako nové i po několikaměsíčním nošení. Správná péče je totiž základ. I nejkvalitnější svetr nebo kabát, který si koupíte, ale nebudete se o něj správně starat nebo se o něj budete starat ale špatně, buď změní svůj vzhled a strukturu nebo, v tom horším případě, se budete muset poohlédnout po novém. 

Možná se budu opakovat, ale takových rad není nikdy dost. Začíná to už při nákupu. Zkontrolujte si, jestli váš výrobek je vyroben kvalitně. To znamená, jestli nemá povolené švy, jestli je materiál příjemný na dotek, jaký materiál obsahuje. Kousky oblečení, které jsou vyrobeny z jednoho materiálu (1OO% vlna, bavlna, vlna merino) se nemusí tak často prát a v mnoha případech je stačí jen vyvěsit na ramínko na čerstvý vzduch. Člověk se v nich totiž tolik nepotí, tudíž můžete v tomto případě nechat pračku vypnutou. Obecně platí i pravidlo, že čím víc daný kousek budete prát, tím se pochopitelně krátí jeho životnost. Navíc tím i zbytečně zatěžujete životní prostředí. Až tedy příště přijdete domů a sundáte si svůj oblíbený svetr nebo košili, zkuste je místo pohození na postel, dát na pár hodin k oknu a až pak do skříně. 


Perte na tolik stupňů, kolik se doporučuje a pokud má vaše pračka nejrůznější cykly, využívejte je, od toho tam přece jsou. Zaměřte se na šetrné prací prostředky, které koupíte ve specializovaných prodejnách. Tou nejlepší variantou je namíchat si svůj vlastní prací prášek, pokud si na to stejně jako já netroufáte, pak doporučuju vyzkoušet třeba starou dobrou klasiku, Jelena. Já s ním peru docela dlouho a nemám s ním žádné špatné zkušenosti. Předtím, než si pro něj vyrazíte do běžné drogerie, zkuste zavítat k Táta v domácnosti, můžete si vzít vlastní nádobu nebo vám ho tam sami natočí do láhve, se kterou můžete přijít příště. A to se vyplatí! Ostatně, tahle varianta, která šetří životní prostředí, už naštěstí není dávno sci-fi, ale běžnou praxí. Eko prací prášky mají ještě jednu skvělou vlastnost - nedráždí pokožku, nezpůsobují kožní problémy a jsou vhodné i pro alergiky. 


Pár užitečných rad na závěr:

Pravidelně pračku čistěte a po každém praní ji důkladně vyvětrejte, aby se vlhkost mohla vypařit ven a netvořila se v ní plíseň.

Na podprsenky si pořiďte šikovné síťky na praní, zabráníte tak, aby se vám při praní zadrhly. 

Pračku vždy naplňte, ať zbytečně neplýtváte energií. Svou i přírody. 

I u pracího prášku platí pravidlo, že méně je více. Většina výrobců na obalech uvádí množství na vyprání větších nečistot, takže pokud jste na sebe zrovna nepřevrhli hrnek s kávou, u běžných nečistot dávku s klidem snižte. 

Důležitým bodem je i správné věšení prádla - pověste ho tak, aby se co nejméně mačkalo. 

Jakmile jednou vyzkoušíte steamer, už nebudete chtít vzít žehličku zpátky. Žehlení je s ním snazší a rychlejší. 

Jemné kousky prádla raději než v pračce, perte v ruce. Doporučuje se to např. u hedvábí, které by praním v pračce ztratilo svůj typicky hedvábný look. 

S kabáty si skvěle poradí v čistírně. Ty do pračky nikdy nedávejte! 


text Ondřej P. foto @stinaninnas

Form for Contact Page (Do not remove it)

Název

E-mail *

Vzkaz *