Průvodce materiály #1 kašmír - vše co o něm potřebujete vědět


 

Kašmír je vnímán jako jeden z nejluxusnějších materiálů na světě. Evropané si ho poprvé všimli v horské oblasti Kašmíru, většina dnešní produkce ale pochází z horské oblasti Mongolska a Číny. Kašmír je speciální vlna, která se vyčesává z plemene kozy kašmírské. Ty žijí v drsných klimatických podmínkách, díky čemuž jí narůstá velmi kvalitní, jemná a vysoce hřejivá spodní srst. Ta se jednou ročně vyčesává a spřádá se z ní kašmírová vlna. S takto citlivým a vzácným materiálem je třeba od samého začátku výrobního procesu potřeba zacházet velmi jemně. Přátelštější ke kozám a kvalitnější variantou je právě vyčesávání, je ale poměrně časově náročná, druhou variantou je stříhání. 


Pro získání vlny na jeden kašmírový svetr, je třeba vyčesat většinou 3-5 kašmírských koz. Z jedné se za sezónu získá pouze 200g kašmíru. Nejkvalitnější kašmír pochází z Mongolska a ty nejlepší kašmírové svetry bývají samozřejmě 100%, čím vyšší počet vrstev kašmírové příze, tím je svetr teplejší. Vždy si ale pečlivě pročtěte cedulku. Ne všechny svetry, které bývají označeny jako kašmírové, opravdu jsou, často se jim z různých důvodů přidávají jiná vlákna a kašmír ztrácí své vlastnosti. Jistotu těch pravých kousků často máte nákupem ve vintage obchodech. 


Proč je kašmír tak drahý?




Na rozdíl od jiných materiálů, není získávání kašmíru nijak problematické a životní prostředí tolik netrpí jako v jiných případech. Kozy se na jaře teplé srsti potřebují zbavit a dělají to přirozeně sami otíráním o stromy. Proto je k nim právě vyčesávání tou vhodnější variantou. Jak už jsem psal, kašmír je jeden z nejkvalitnějších materiálů, to tudíž znamená, že je za poslední dobu i tím nejvyhledávanějším. Se stále rostoucí poptávkou, pochopitelně roste i nabídka a tak se po Mongolsku prohání čím dál větší stáda koz, aby uspokojila všechny budoucí zákazníky po celém světě. 

Rozhodně je ale fajn mít jeden až dva kašmírové svetry, než dvacet umělých. 


I přesto, že u nás nebývají výrazně tuhé zimy, máte jistotu, že vás příjemně zahřeje a ochrání před mrazy. Pokud ti tyhle informace nestačí, doporučuju podívat se na dokument cashmere: The Origin of a Secret.


text Ondra P. zdroj videa a fotografií Loro Piana, Giulio Di Sturco

Form for Contact Page (Do not remove it)

Název

E-mail *

Vzkaz *