5 tipů na filmy a knihy, které vás namotivují k úctě k životnímu prostředí




Není to výběr toho nejzajímavějšího, protože to by byl skutečně dlouhý článek, ale je to výběr filmů a knih, které vás donutí se zamyslet a podívat se na přírodu jiným úhlem pohledu, než jste byli doposud zvyklí. O ekologii a udržitelném způsobu života dnes smýšlí většina z nás. Od třídění odpadků, zbytečném plýtvání jídlem nebo vodou, fast fashion, kompostování. Co se dá ale ještě změnit? A co jsme o přírodě doposud nevěděli? 


Kiss the Ground

Tohle je příběh o jednoduchém řešení, jak uzdravit naši planetu, otevírá příběh Kiss the Ground herec a enviromentální aktivista Woody Harrelson. Společně se skupinou odborníků a podobně smýšlejících celebrit, namátkou třeba Ian Somerhalder nebo modelka Gisele Bundchen, v dokumentu ukazuje, jak destruktivní jsou postupy intenzivního zemědělství a jak léčivé by pro celou Zemi bylo, kdybychom místo něj aplikovali postupy pěstování potravin v konceptu regenerace a co by znamenalo přestat používat pesticidy a jiné syntetické chemikálie. Jak by naši planetu ovlivnila lokální biodiverzita, kompostování potravinového odpadu a jak by znovu našla svoji rovnováhu, kdyby se jedlo, co by vyrostlo udržitelným procesem.




A Life on Our Planet

Film z produkce Netflixu, jehož popularita se dostala za hranou jiných filmů se stejným tématem. Sir a známý britský přírodovědec David Attenborough v něm říká Došli jsme tak daleko, protože jsme nejchytřejší stvoření, která kdy žila. Abychom ale mohli jít dále, potřebujeme víc než inteligenci. Potřebujeme moudrost. A to je jen jedna z mála silných hlášek, kterými přírodovědec a vědec, který celý svůj život zasvětil studování přírody ve filmu nešetří. Ve spojení s dech beroucími záběry, vás nenechá v klidu ani na minutu a to i v případě, že jste tušili, do jakého průšvihu jsme se za poslední léta dostali. 




Night on Earth

Další snímek je také z produkce Netflixu, ale na rozdíl od ostatních, v něm žádná varování ani nabádání, jak přistupovat k přírodě neuslyšíte. Tohle je čistě jen sonda do fascinujícího nočního života, kdy je většina z nás zachumlaná do peřin a oddává se spánku. Možná se budete divit, co všechno se během noci může stát v savaně, džungli, na poušti nebo pod vodou. Za Night on Earth stojí jeden z nejrespektovanějších režisérů a kameramanů divoké přírody, Mateo Willis. Také si při jeho sledování položíte otázku, jak je vůbec možné, že tohle někdo dokázal natočit? Film má celkem šest dílů a já mám pocit, že si tuhle otázku položíte u každého z nich. 




Plants for the People: A Modern Guide to Plant Medicine

Zkušená léčitelka, herbalistka a odbornice na výživu Erin Lovell Verinder vás provede touto krásnou knihou o léčivých rostlinách a přesvědčí vás o tom, že bylinkářství už dávno není výsadou jen babiček, ale je součástí každé moderní domácnosti. Rady ohledně konkrétních rostlin, jejich sběru, místa kde je najdete, ale také tipy, jak je využít a skladovat nebo návody, jak z nich připravit výborné čaje, sirupy, balzámy a krémy.




The Life Love of the Forest

Jestliže máte při přípravě knihy po ruce šikovného fotografa, máte napůl vyhráno. S tím by jistě souhlasil i autor této knihy, Lewis Blackwell ze série The Life Love of the... Po úspěšných předchozích dílech věnovaných moři, psům, kočkám nebo deštným pralesům, je neméně úspěšný i jeho další titul věnovaný lesům. A právě fotky, které jsou tak krásné, vás přinutí, tuhle knížku brát neustále do ruky a kochat se jimi. A můžou i inspirovat, kam povedou vaše další cesty. 





text Ondřej P.

Form for Contact Page (Do not remove it)

Název

E-mail *

Vzkaz *